tactiek
“Voetbal is een mannensport en als je homo bent, is het heel moeilijk daarvoor uit te komen. Iedereen moet kunnen zijn wie hij is.”
Patrick Kluivert, voormalig Nederlands profvoetballer
speler 9

09. Homofobe incidenten op en rond het voetbalterrein worden in kaart gebracht

Meten is weten. Er bestaat bijna geen cijfermateriaal over homofobie in het voetbal. Uit onderzoek van de Britse overheid[1], het Britse Stonewall[2] en het Franse Paris Foot Gay[3] blijkt o.m. dat:

  • 63% van de professionele spelers vindt dat homoseksualiteit een taboe is in het voetbal  
  • 41% van de professionele spelers en 50% van de jonge spelers verklaren homofobe gedachten te hebben
  • Professionele spelers vaker homofoob en seksistisch bleken dan amateurs
  • 70% van de supporters was getuige van homofobe spreekkoren in de laatste vijf jaar
  • 70% van Britse fans vindt dat clubs en voetbalbonden niet voldoende actie ondernemen om homofobie tegen te gaan

Uit een enquête in Sport-voetbalmagazine in 2009 bleek dat ongeveer 67,8% van de profvoetballers vindt dat er geen plaats is voor homo’s in het voetbal, maar er zijn geen recente cijfers uit Vlaanderen of België noch zijn er met Frankrijk of Groot-Brittannië vergelijkbare onderzoeken. Er is m.a.w. nood aan onderzoek.

Nederlands onderzoek[4] geeft aan waar 7 op 10 homomannen een teamsport zou willen doen slechts 2 op 10 dit ook werkelijk doet. Ze geven als redenen aan bang te zijn voor homo-onvriendelijkheid en uitsluiting. Eenmaal ‘uit de kast’ blijken de ervaringen erg mee te vallen, maar tussen angst en daadwerkelijke openheid gaapt een gigantische kloof.

 


[1] Racism in football, House of Commons, Culture, Media and Sports Committee, Second Report of Session 2012–13, Volume 1.

[2] Leagues behind – Football’s failure to tackle anti-gay abuse, Stonewall, 2009.
[3] Analyse de l’homophobie dans le football professionnel, Paris Foot Gay & l’Institut Randstad, 2013.

[4] Rapport Motivaction ‘Beleving mannelijke teamsporten door niet-heteroseksuele mannen’, juli 2011.


actie

  1. We gaan na hoe het nieuwe interfederaal Centrum voor Gelijke Kansen en Bestrijding van Discriminatie en Racisme als centraal aanspreekpunt voor klachten rond homofobie in het voetbal kan fungeren.

  2. Scheidsrechters nemen nota van alle herkenbare discriminerende of kwetsende spreekkoren van toeschouwers of spelers en rapporteren dit in hun scheidsrechtersverslag. We verduidelijken de wedstrijdfeuille zodat er een ook een melding van homofobe - naast racistische of andere - uitspraken of gedragingen kan gemaakt worden. Het bestaande ‘Formulier kwetsende, racistische en discriminerende uitlatingen en spreekkoren’ wordt herwerkt om een aantal discriminatiegronden specifiek op te nemen.

  3. De Koninklijke Vlaamse Voetbalbond voegt een nieuw criterium toe aan zijn strafuitvoeringssoftware om homofoob gedrag te monitoren.